
Dins de les espècies de taurons, el tauró tigre és de les més populars. Es tracta d'una de les espècies més estudiades i de la qual a més informació es té juntament amb el Gran tauró blanc. Es coneix bastant sobre totes les seves característiques, comportament que té i quina és la seva manera de vida.
En aquest article anem a estudiar-ho en profunditat per poder donar-te tota la informació possible sobre ell.
característiques principals

Quan parlem del tauró tigre, ens estem referint a aquesta espècie que pertany al gènere Galeocord. És també conegut pel nom comú de tigre de mar. La seva família és la Carcharhinidae i és el únic representant viu del seu gènere. És obvi que el nom es deu a la seva semblança al tigre: quan tenen una edat jove, el dors sol estar cobert de ratlles fosques que recorden les d'aquest felí.
Aquestes ratlles es van atenuant fins a acabar desapareixent quan creixen i es converteixen en adults. El tauró tigre és tot un depredador topall. El seu paper a l'equilibri dels ecosistemes on viu és crucial: limita la sobreabundància de preses, evita que herbívors marins arrasin praderies submarines i redueix la propagació de malalties en consumir individus febles o carronya.
A més de tot això, es considera un dels taurons més grans (excloent-ne el tauró balena). Presenta un cos robust, una aleta dorsal alta i una aleta cabal heterocerca amb el lòbul superior més llarg, tret típic dels carcharhínidos.
Des del punt de vista taxonòmic, encaixa així:
- Ordre: Carcharhiniformes (taurons amb membrana nictitant i cinc fenedures branquials)
- família: Carcharhinidae
- Gènere: Galeocord
- espècie: Galeocerdo cuvier

Descripció
Ens trobem amb un animal amb una mida entre 3 i 4,5 metres de longitud. Alguns exemplars poden superar amb comoditat els 5 metres i assolir pesos molt elevats; hi ha reports excepcionals de longituds majors, encara que el que és habitual se situa en el rang mitjà. Com poden veure, és un animal bastant gran i dels més grans que existeixen. El seu color és blanc a la zona ventral i blau o verd al dors (també gris verdós), un patró de contrallum o contra-ombra que camufla al tauró: vist des de dalt es confon amb la foscor del fons i, vist des de baix, el ventre clar es mimetitza amb la llum superficial.
En el seu dors hi ha les ratlles que fan semblar-se als tigres quan són joves. Més tard, a mesura que es desenvolupen, es van perdent. El seu cap en forma de falca i morro xat li permeten girs laterals ràpids. Destaca una boca ampla, de forma parabòlica, amb plecs labials desenvolupats. Les seves mandíbules són molt fortes i capaços de triturar fins a la closca d'una tortuga. Les dents, grans i fortament serrats, estan dissenyats per tallar i esquinçar; si es perden durant la caça, es reemplacen contínuament per noves files.
Pel que fa als sentits, el tauró tigre és un especialista. Posseeix butllofes de Lorenzini (electroreceptors al musell) per detectar els febles camps elèctrics de les seves preses i una línia lateral que capta vibracions i moviments a l'aigua. Compte amb membrana nictitant que protegeix l'ull en atacar i un tapetum lucidum que millora la visió en condicions de poca llum, trets que n'afavoreixen l'activitat nocturna.
La forma que té del cap és força aplanada, gairebé rectangular. A la seva silueta en ressalten una aleta dorsal alta i punxeguda, aletes pectorals amples en forma de falç i una aleta cabal amb un lòbul superior més desenvolupat. En general, el cos és corpulent i s'aprima cap a la cua, optimitzant la hidrodinàmica.
Pel que fa a la vista i l'olfacte, té una capacitat alta per localitzar preses i ensumar-les a gran distància. Això el converteix en un depredador temut per moltes espècies. Tanmateix, tal com hem esmentat abans, exerceix una funció fonamental per al equilibri dels ecosistemes on es desenvolupa.
La capacitat de poder reemplaçar les dents ve perfecta per pal·liar els problemes per esquinçaments i dents trencades. Igual que altres taurons, és capaç de detectar el camp elèctric gràcies als seus òrgans sensorials. El comportament daquest animal és majoritàriament solitari i sol ser més actiu durant la nit. Normalment, la seva esperança de vida ronda les cinc dècades.
Hàbitat i alimentació de l'tauró tigre
Els taurons tigre solen viure en aigües de tot el món. Tot i que són capaços de desenvolupar-se en diferents ambients, prefereixen zones tropicals i subtropicals a causa de la calidesa de les aigües.
Les àrees amb més presència inclouen el Carib, el golf de Mèxic, les Bahames, Illes Canàries, bona part del oceà Índic, el Pacífic occidental i central (per exemple Japó, Indonèsia, Austràlia, Nova Zelanda, Hawaii, Illes Galápagos) i sectors temperats de l'Atlàntic occidental. A la Mediterrània la seva presència és excepcional i s'associa en tot cas a incursions ocasionals des de l'Atlàntic per àrees properes a estrets.
El tauró tigre es mou sobretot a la plataforma continental i aigües costaneres, des de zones d'onatge fins a badies poc profundes, amb preferència per hàbitats on la productivitat és alta, com esculls poc profunds, desembocadures de rius, ports i canals. Tot i que és habitual entre la superfície i els 191 m de profunditat, pot fer immersions més profundes quan les condicions ho permeten. Regula la seva flotabilitat empassant aire i emmagatzemant-lo a l'estómac, cosa que l'ajuda a mantenir posicions a la columna d'aigua amb menys despesa energètica.
Pel que fa a la seva alimentació, no és exigent a l'hora de dinar: és un carnívor oportunista amb la dieta més àmplia entre els taurons de grans dimensions. Els éssers humans no som part de la dieta habitual.
Entre el menjar que sol freqüentar es troben peixos ossis, calamars, crustacis, pops, llagostes, ratlles i aus. Si les condicions ho requereixen, podeu depredar altres taurons. Sovint consumeix tortugues marines, la cuirassa del qual no resisteix la força combinada de les seves dents serrades i la potència mandibular. També aprofita carronya de grans vertebrats marins quan està disponible, cosa que redueix l'acumulació de restes a l'ecosistema.
El seu èxit de caça es basa en el factor sorpresa i un enfocament des de baix, afavorit pel seu camuflatge. Sol caçar a la nit, quan la taxa de trobada amb preses augmenta. Si la presa detecta l'amenaça pot fugir per esquerdes o estructures estretes on al tauró, per la mida, li costa maniobrar. De vegades realitza una mossegada d'identificació per avaluar el valor nutritiu de la presa abans de decidir si la consumeix.
Encara que és una de les espècies amb més incidents documentats amb humans, similar al cas del tauró toro, el risc individual és baix. Sol visitar zones costaneres productives, cosa que augmenta la probabilitat de trobades, però la majoria d'interaccions no acaben en atac i, quan ocorren, poques vegades són mortals.
reproducció

Aquest animal es reprodueix de manera ovovivípara. És a dir, tenen les cries al seu interior però embolicades en un ou. L'ou eclosiona a l'interior per donar lloc al nou individu. Abans d'aparellar-se, cal assolir la maduresa sexual. El mascle pot assolir-la aproximadament als 7 anys mentre que les femelles ho fan una mica més tard. Aquesta diferència de timing és pròpia de taurons de vida llarga i creixement lent.
Una dada que sol ser curiosa per a tothom que aprèn sobre aquests taurons és que l'aparellament només passa aproximadament cada tres anys. No obstant això, cada femella pot tenir entre 30 i 50 cries, i en casos excepcionals s'han registrat niuades encara més nombroses. Les cries poden romandre al cos de la mare fins a un màxim de 16 mesos. Nounades mesuren al voltant de 60–75 cm i són independents des del primer moment.
Durant l'aparellament el mascle subjecta a la femella amb mossegades controlades, un comportament freqüent en taurons. Es pensa que les femelles utilitzen àrees de cria costaneres i protegides (badies, estuaris) per parir, on les cries troben més aliment i menor presència de grans depredadors. El creixement és lent i la maduresa física es pot assolir abans que la sexual, consolidant-se aquesta última quan els mascles ronden els 2,2 mi les femelles els 2,6 m de longitud, amb variacions regionals.
Comportament i mode de vida

El tauró tigre és un peix solitari i predominantment nocturn que patrulla àmplies àrees a la recerca doportunitats dalimentació. Realitza desplaçaments considerables al llarg de la costa, amb migracions estacionals influenciades per la temperatura, la disponibilitat de preses i els cicles reproductius.
Sol nedar de manera pausada a prop del fons, però no és rar observar-ho en aigües mitjanes oa la superfície, especialment en clarejar i capvespre. Algunes poblacions mostren fidelitat a certes àrees productives, mentre que d'altres es desplacen llargues distàncies entre zones d'alimentació i de reproducció.
Tot i que el seu comportament és solitari, es pot agrupar de forma temporal quan hi ha grans fonts d'aliment, com a carronya de cetacis. En aquests esdeveniments tendeix a establir-se una jerarquia d'accés en funció de la mida, amb prioritat per als individus grans, cosa que redueix conflictes i lesions.
La seva tolerància a diferents salinitats li permet entrar a desembocadures de rius i zones amb escorrenties riques en nutrients, on abunden les preses. Aquesta plasticitat ecològica explica la seva àmplia distribució i la presència freqüent en ambients costaners dinàmics.
Conservació i relació amb els humans
El tauró tigre està catalogat com Gairebé Amenaçat (UICN) degut a pressions derivades de la pesca dirigida i accidental. Es captura per a consum de carn, per a l'extracció de oli de fetge i per les seves aletes. Tot i que l'espècie mostra certa resiliència per la seva àmplia distribució, la seva baix ritme reproductiu la fa vulnerable a la sobreexplotació.
A diferents regions s'han implementat mesures de gestió pesquera, vedes, talles mínimes, alliberament de femelles gestants i programes de marcatge i seguiment que ajuden a comprendre els seus moviments ia reduir captures accidentals. L'ecoturisme responsable a zones com esculls tropicals ha demostrat que el tauró tigre pot coexistir amb les activitats humanes si es respecten bones pràctiques.
Reduir el risc de trobades incòmodes inclou algunes recomanacions bàsiques:
- No alimentar als taurons ni participar en pràctiques que els condicionin a associar humans amb menjar.
- Evitar nedar a desembocadures de rius, aigües tèrboles o zones on hi hagi restes de pesca.
- No aïllar-se: en grup es redueix el risc i es millora la visibilitat col·lectiva.
- Respectar els animals, mantenint distància i evitant moviments bruscos si se n'albira un.
El tauró tigre, malgrat la seva reputació, presenta una taxa de mossegades baixa en relació amb l'enorme quantitat de persones que usen diàriament les platges i practiquen activitats nàutiques a les seves àrees de distribució. La clau és entendre la seva ecologia i actuar amb sentit comú.
Espero que amb aquesta informació puguis saber més sobre aquest impressionant tauró. Conéixer les seues trets anatòmics, Per ampli repertori tròfic, els hàbitats que ocupa i com es reproduir ajuda a valorar-ho en la seva justa mesura: un depredador topall essencial per a la salut dels oceans que, ben gestionat i respectat, pot conviure amb nosaltres sense conflicte.

