Tauró pelegrí (Cetorhinus maximus): característiques, hàbitat, alimentació, reproducció i comportament

  • Gegant filtrador i inofensiu: segon peix més gran, boca enorme, dieta de zooplàncton i mètode de filtració passiva.
  • Àmplia distribució i migracions: actiu tot l'any, baixa a l'hivern a aigües profundes i segueix fronts rics en plàncton.
  • Reproducció lenta: ovovivípar amb oofàgia, gestació llarga i poques cries, cosa que augmenta la seva vulnerabilitat.
  • Protecció i conservació: històricament explotat; avui protegit a moltes jurisdiccions i clau el turisme responsable.

Com s'alimenta el tauró pelegrí

Avui parlarem d'una espècie de tauró una mica estranya. Es tracta del tauró pelegrí. El seu nom científic és tauró pelegrí i és considerat el segon peix més gran de món. És capaç d'assolir els 10 metres de longitud i fins a 4 tones de pes. Té una silueta impressionant que la fa ser un tauró caçador i un musell agut. És molt conegut per la gent que li agrada el mar.

En aquest article explicarem tot sobre el tauró pelegrí, des de quines característiques té fins a com es reprodueix. A més, integrarem dades clau sobre la seva anatomia filtradora, Per hàbitat migratori i la seva estat de conservació perquè tinguis una visió completa i actualitzada.

tauró balena
Article relacionat:
Tauró balena: característiques, alimentació, hàbitat i reproducció

característiques principals

Com s'alimenta el tauró pelegrí amb els filtres

Posseeix una forma hidrodinàmica ideal encara que es mou lentament. El seu musell agut l'ajuda a alimentar-se filtrant l'aigua. Sol nedar amb la boca oberta per poder-la fer rodona i filtrar l'aigua a través de les brànquies.

Normalment, són vistos des de les costes i els turistes solen preguntar sobre com els poden veure. A la superfície es veuen freqüentment i són tolerants a la presència dels humans. Tot i que el seu aspecte pugui impactar, no és perillós en absolut. Si vas en un pot costa endins, segurament el tauró vagi fins a tu per tafanejar, però sense fer-te mal.

Aquest comportament tan bondadós amb l'ésser humà li fa que sigui objecte de caça indiscriminada pels pescadors. La mida i el pes que té els ha servit per tenir una alta rendibilitat als vaixells comercials. Només un tauró és capaç de servir per generar una tona de carn i 400 litres d'oli. El fetge és molt ric en vitamines i pot representar fins al 25% del pes total que té lanimal.

La persecució que ha tingut aquest animal en el passat li ha provocat que els seus poblacions es redueixin fins al punt que moltes poblacions actuals estiguin protegides per llei en una gran majoria de països.

Aquests taurons posseeixen el típic cos fusiforme dels lamniformes i, sense experiència, es poden confondre amb el gran tauró blanc. No obstant això, es distingeixen amb facilitat per la seva enorme boca cavernosa (en grans exemplars el diàmetre pot superar el metre), pels seus obertures branquials molt llargues que gairebé envolten el cap i per un tronc relativament més estret. Les seves dents són minúsculs (aprox. 5–6 mm), amb forma de ganxo; resulten funcionals només unes poques fileres a cada mandíbula, per la qual cosa la seva dentició no està dissenyada per capturar preses grans.

Una altra característica distintiva és la seva gran peduncle cabal amb quilles laterals i una aleta cabal àmplia. En individus grans, l'aleta dorsal pot sobresortir i deixar una estela visible. La pell és molt rugosa pels denticles dèrmics, que en aquesta espècie no busquen tant millorar la hidrodinàmica com protegir el cos de rascades i paràsits. La seva coloració és variable, amb tons del marró fosc al negre dorsalment que es difuminen cap a un gris blanquinós ventral, podent presentar marques o cicatrius per trobades amb làmprees o altres organismes.

El fetge del tauró pelegrí pot suposar entre el 20% i el 25% del pes corporal i recorre gran part de la cavitat abdominal. Això contribueix a la flotabilitat i al emmagatzematge d'energia durant les migracions. A les femelles, s'ha observat que només el ovari dret sembla completament funcional, un tret biològic singular entre els esquals.

Característiques del tauró pelegrí

Hàbitat i àrea de distribució

Tauró a la costa

El tauró pelegrí el podem trobar en zones pelàgiques, per la qual cosa podrem veure'l freqüentment en zones costaneres. La seva àrea de distribució és molt àmplia, pràcticament a tot el món, des de les zones més polars fins als oceans tropicals. Tenen capacitat d'adaptar-se a diferents ambients.

Es poden veure a les superfícies de les plataformes continentals. Encara que prefereixen aigües fredes, solen viure en zones amb temperatures d'entre 8 i 14 graus, si bé es registren poblacions en rangs més amplis (al voltant de 6–16 ºC) segons la regió. Sol veure's en zones properes a les costes i és habitual que puguin arribar a les zones de badies i ports.

L'aliment el busquen en grans concentracions de plàncton en aigües menys profundes. És més freqüent veure'ls nedar prop de la superfície. Aquest tipus de tauró té patrons migratoris; és capaç de recórrer milers de quilòmetres a l'oceà seguint els canvis estacionals i la disponibilitat de zooplàncton. Els atrauen especialment els fronts oceànics, caps i illes on es generen afloraments i concentracions de plàncton.

A l'hivern passen temporades llargues a prop dels fons marins per buscar aliment, ja que en superfície escasseja una mica més. És capaç de baixar fins a centenars o milers de metres de profunditat i alimentar-se de plàncton profund. A diferència del que es va creure en el passat, no hiberna: roman actiu durant tot l'any, alternant entre capes superficials i abissals.

Alimentació de l'tauró pelegrí

Salt de l'tauró a la costa

Encara que per la seva mida i forma aparent i tenebrosa sembli que mengen altres animals com foques i altres peixos, això no és així. Tot i el seu aspecte temible, el seu aliment favorit és el zooplàncton, que inclou petits invertebrats i larves, a més d'ous i, ocasionalment, peixos molt petits. Són criatures aquàtiques i mals nedadors, per la qual cosa són fàcilment capturables.

Com que a l'hivern el zooplàncton de la superfície escasseja més, el tauró pelegrí ha de migrar a zones més baixes en profunditat per trobar aliment o desplaçar-se milers de quilòmetres fins a trobar menjar. Sol nedar lentament, no més de 2 nusos, amb la boca oberta de bat a bat mentre el corrent d'aigua travessa les brànquies.

El seu mètode és un exemple de filtració passiva o ram feeding: l'aigua entra per la boca i surt per les obertures branquials sense que el tauró succioni. Això ho diferencia del tauró balena i del tauró bocagrand, que sí que poden exercir succió activa. Tot i així, posseeix grans bulbs olfactoris que l'ajuden a orientar-se cap a zones amb més concentració de plàncton.

Per separar el plàncton de l'aigua, compta amb estructures anomenades branquispines (gill rakers), unes “rastres” llargues i fines disposades als arcs branquials. A cada arc hi pot haver de l'ordre de 1.000 a 1.300 branquispines d'uns 10–15 cm de longitud, que actuen com un tamís. Estimacions científiques situen la seva capacitat de filtratge en volums molt elevats: des de milers de tones d'aigua per hora (al voltant de 2.000 tones) fins a equivalents al volum d'una piscina olímpica per hora, segons el context i la mida de l'exemplar.

Periòdicament tanca la boca per deglutir la massa filtrada; el seu estómac pot acumular quantitats notables daliment, fins i tot centenars de quilos en moments de gran abundància. Les branquispines es renoven amb certa periodicitat: tendeixen a perdre's en els mesos freds ia regenerar-se a la primavera quan torna a proliferar el plàncton superficial, encara que no tots els individus segueixen aquesta pauta de manera idèntica.

Tauró pelegrí al seu hàbitat

reproducció

Boca de l'tauró pelegrí

aquests animals arriben a la maduresa sexual quan arriben, aproximadament, a la dècada de vida, encara que estudis poblacionals suggereixen un rang ampli de entre 6 i 13 anys (a longituds properes a 4,5–6 m). Abans no intenten reproduir-se ja que no tenen encara prou maduresa als òrgans per tenir descendència. El tipus de reproducció que tenen és ovovivípar (vivípar aplacentario). Això vol dir que encara que les cries surten d'ous, ho fan des del ventre de la mare. Aquests ous es desenvolupen dins de la femella fins que els embrions estan completament formats.

La part preferida de la reproducció dels taurons és quan comença l'estiu amb una durada de la gestació d´un any. En aquests moments, ni l'ecosistema no els agrada ni els afavoreix per tenir les petites criatures. Per això, són capaços de poder allargar el temps de gestació fins a superar l'any, i fins i tot acostar-se a cicles de 2–3 anys segons algunes estimacions. Aquesta flexibilitat els atorga avantatge per sincronitzar el part amb èpoques de més èxit per a les cries.

Les femelles semblen tenir intervals reproductius espaiats (2–4 anys). La mida en néixer és notable: les cries arriben a 1,5–2 m de longitud i ja presenten la boca oberta nedant, com adults en miniatura. El nombre exacte de cries per ventrada és poc conegut; s'ha documentat un cas amb sis embrions. A l'interior de l'úter, els fetus es poden alimentar de òvuls no fecundats (oofàgia). En aquesta espècie, com s'ha assenyalat, el ovari dret és el que sol ser funcional.

Aquest cicle reproductiu lent, amb ventrada relativament petites i llargs temps de gestació, fa que l'espècie sigui molt vulnerable a la sobreexplotació. Es considera que molts individus poden viure diverses dècades, i que les femelles triguen més a madurar que els mascles, cosa que redueix encara més la capacitat de recuperació poblacional.

Comportament de l'tauró pelegrí

Shark

Pel que fa a el comportament d'aquest animal, podem dir que li encanta nedar en zones properes a la superfície de la costa pel fet que és on més nutrients hi ha i més quantitat de zooplàncton pot ingerir. La temperatura a la qual es trobi tant l'aigua com l'exterior és condicionant si pot o no estar més temps en superfície o ha de migrar a les profunditats.

És un animal bastant sociable que sol crear grups de fins a 100 exemplars i no fan res a l'ésser humà. És capaç de tenir una comunicació amb els companys de manera visual només movent els ulls cap als costats. Això els ajuda per saber si vénen depredadors, vaixells, etc. S'han vist agregacions per sexe i comportaments en què sembla inspeccionar visualment embarcacions properes, potser per confusió amb congèneres.

Tot i que el tauró pelegrí és gran i lent, s'han observat exemplars que fan salts fora de l'aigua. La causa continua sense estar clara; una hipòtesi és que intentin desprendre's de paràsits externs (làmprees i altres), encara que no hi ha confirmació definitiva.

Els seus depredadors naturals són pocs, però orques i taurons tigre poden atacar-los ocasionalment. La pell gruixuda i els denticles contribueixen a defensar-los. Durant els mesos freds, com ja hem comentat, no s'inactiva: baixa a grans profunditats i segueix alimentant-se, cosa que desmenteix antigues idees sobre una suposada hibernació.

Estat de conservació i relació amb les persones

Tot i el seu caràcter inofensiu, el tauró pelegrí ha estat històricament molt explotat pel seu aprofitament comercial: carn per a consum i farina de peix, olis del fetge, pell i també el valor de les aletes. En alguns llocs es van emprar fins i tot derivats com el cartílag en preparacions de medicina tradicional, sense evidència científica sòlida per a diversos usos.

Com a resultat de la ràpida disminució d'exemplars a determinades àrees, el comerç internacional i la pesca dirigida estan restringits o prohibits en nombroses jurisdiccions. L'espècie gaudeix de protecció total a diversos països i àmplies zones del Atlàntic i Mediterrani, amb llistats oficials d'amenaça en diferents categories regionals. En diferents normatives es prohibeix la seva captura, retenció a bord i comercialització, i es promouen mesures per a conservació.

El creixent interès pel turisme de natura ha impulsat en algunes regions sortides d'observació i fotografia amb protocols de mínim impacte, una alternativa que, ben regulada, pot fomentar la valoració social de l'espècie i generar ingressos sense fer-la malbé.

Com diferenciar-lo del tauró blanc

La confusió amb el tauró blanc és comprensible a simple vista, però hi ha senyals clars per distingir-los. El pelegrí n'exhibeix una boca enorme sempre oberta durant l'alimentació, dents extremadament petits i unes esquerdes branquials llarguíssimes que gairebé envolten el cap. La seva aleta dorsal en grans individus deixa una estela marcada i la seva ritme de natació és pausat. El tauró blanc, per la seva banda, presenta dents grans i serrades, un comportament de caça actiu i no res filtrant amb la boca oberta.

Mesures i mida

El tauró pelegrí és un dels majors peixos coneguts, ocupant el segon lloc en mida després del tauró balena. El més normal és trobar individus de 6–8 m, amb registres ocasionals per sobre dels 10 m. Després de períodes de pesca intensa, els albiraments d'exemplars molt grans són menys freqüents. En línies generals, les femelles són més grans que els mascles.

Observació en superfície

Els taurons pelegrins s'alimenten sovint a o prop de la superfície, amb la boca oberta i les ganyes molt esteses, a velocitat lenta. No solen evitar la presència d'embarcacions, mantenint-se indiferents i tolerants amb les persones que neden o bussegen a les proximitats, sempre que es respectin distàncies i no se n'interfereixi el desplaçament.

Curiositats naturals

Al llarg de la història, carcasses en descomposició de grans taurons pelegrins han estat confoses amb suposades “serps marines” o altres animals misteriosos, cosa que va alimentar llegendes marines. Aquest fet és perquè, en descomposició, l'anatomia es deforma i pot semblar una altra criatura.

Fitxa i dades pràctiques ràpides

Nom científic: tauró pelegrí. família: Cetorhinidae. Ordre: Lamniformes. peixos cartilaginosos. Dieta: zooplàncton i petits organismes planctònics. Mètode d'alimentació: filtració passiva amb branquispines. Hàbitat: aigües temperades a fredes, plataforma i talús continental; capaç de baixar a gran profunditat. comportament: gregari, migratori, actiu tot l'any. Perill per a l'ésser humà: mínim.

Contingut original ampliat: hàbits, mida i protecció

El tauró pelegrí (Cetorthinus maximus) és el segon tauró més gran del món després del tauró balena. Aquest tauró s'alimenta de bancs de plàncton nedant per l'aigua amb la seva gran boca totalment oberta per poder filtrar més de 2.000 litres d'aigua a l'hora a través de les rasquetes filtradores a la recerca dels petits crustacis i copèpodes que formen el plàncton. Un cop ha recollit una quantitat suficient d'aliment tanca les goles i exerceix pressió per eliminar l'aigua embutxacada a través de les seves agulles i així engolir el plàncton.

El tauró pelegrí mesura entre els 9 i els 10 metres de longitud però de vegades arriba a assolir els 12 metres. El tauró pelegrí femella és més gran que els mascles, aquests tenen una mitjana de 4 o 5 metres de longitud. En néixer el tauró pelegrí fa uns 170 cm. El pes mitjà és d'uns 3.500 quilos.

Malgrat la seva gran mida, no hi ha cap temor per a l'ésser humà i es pot nedar al costat d'un banc de taurons pelegrins ja que són totalment inofensius.

El tauró pelegrí és de costums migratoris i es pot observar en solitari, en petits grups i de vegades en grups de més de 100 individus junts.

Aquest esqual es troba a tots els oceans del món, preferint les aigües temperades amb temperatures entre els 8 i els 14 graus centígrads. És en els mesos càlids d'algunes regions atlàntiques un dels llocs del món on es troben més. Se sol veure en aigües costaneres nedant prop de la superfície a la recerca de plàncton. El mite que “hiberna” està descartat: roman actiu ia l'hivern baixa a aigües profundes per continuar alimentant-se.

El tauró pelegrí és de color gris terrós i rugós, té un característic nas llarg i punxegut amb ulls petits per a la seva gran mida. El cos és fusiforme, llarg i cilíndric amb una gran boca. Es mou molt a poc a poc, amb lents moviments de no més de 2 nus per hora. El fetge d'aquest tauró és de grans dimensions i aconsegueix un quart de pes del total corporal.

La seva reproducció és ovovivípara, és a dir, que pon ous a l'interior de la mare fins que l'embrió està totalment desenvolupat. Pot tenir de 2 a 6 cries amb un període de gestació que pot superar l?any, amb cicles més llargs segons condicions.

La sobrepesca per ser un animal molt rendible per la quantitat de carn i els prop de 400 litres d'oli que s'obtenen per exemplar degut a la gran mida del fetge han portat el tauró pelegrí a estar a prop de l'extinció en el passat, estant avui dia protegits a molts països, amb catalogacions d'amenaça en diverses àrees (per exemple, a la Mediterrània) per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Al catàleg espanyol d'espècies amenaçades se'l considera en perill d'extinció a la Mediterrània ia l'Oceà Atlàntic Ibèric.

ARTICLES RELACIONATS:

el Tauró Ballena

bussejar amb taurons. Els 10 millors llocs del món

Amb tot això, el tauró pelegrí apareix com un gegant pacífic dels oceans: un filtrador especialitzat, de nadó pausat i esperit gregari, que recorre enormes distàncies seguint el plàncton. Conèixer la seva biologia i respectar els seus hàbitats és clau per assegurar-ne la supervivència a llarg termini, especialment per la seva baixa taxa reproductiva i la història d'explotació. Avui, la seva observació responsable i la seva protecció legal en nombroses aigües del planeta són les millors eines per garantir que continuï sorprenent futures generacions.