Balena blava: característiques, alimentació, reproducció, hàbitat i conservació

  • La balena blava és lanimal més gran del planeta: més de 30 mi fins a 190 t, amb anatomia especialitzada en filtració mitjançant barbes.
  • La seva dieta es basa gairebé exclusivament en kril; pot ingerir diverses tones diàries i ajustar el farratge a la migració vertical del kril.
  • Reproducció lenta (gestació de 10–12 mesos i intervals de 2–3 anys) i estat global A Perill amb recuperació desigual.
  • Principals amenaces: xocs amb vaixells, embalatges, soroll submarí, microplàstics, contaminants i efectes del canvi climàtic sobre el kril.

Perills de la balena blava

La naturalesa ens pot sorprendre d'una forma increïble. La mida dels animals pot ser desmesurat. Això passa amb el mamífer protagonista d'aquest article, la balena blava. És un animal que és capaç de mesurar fins a 108 peus (uns 33 metres) i pesar al voltant de 190 tones. Habita als mars i oceans. Són considerats els animals més grans del món i la seva manera de vida és molt característica.

Endinsa't amb nosaltres en un article on podràs trobar les característiques, mode de vida, alimentació i reproducció de la balena blava.

característiques principals

Característiques de la balena blava

Es tracta del animal més gran. També és la més gran de totes les balenes. Una de les seves característiques principals és que, encara que té una enorme longitud, també són igualment primes. És així com permet que el seu cos sigui distribuït de forma uniforme. Si el seu pes estigués mal repartit, tindria dificultats per nedar. Gràcies a aquest bon repartiment del pes ia la primesa que presenta, es pot moure ràpidament a l'aigua.

La balena blava té aletes molt llargues per poder moure tot el cos. Per això, són capaços de moure's a gran velocitat a l'aigua malgrat la seva gran mida. Normalment, aconsegueixen un ritme de 12 milles per hora (aprox. 22 km/h). Però si la situació ho requereix, podrà nedar fins a 30 milles per hora (prop de 50 km/h).

En el comportament ens trobem amb grups que tenen característiques diferents. En general, tendeixen a ser animals solitaris, ja que necessiten gran espai vital per desenvolupar-se i viure. Tot i això, en nombroses ocasions, ens trobem amb un parell de balenes que neden i viuen juntes. No és habitual trobar-ne més de dues balenes. La majoria de les vegades que veiem dues balenes juntes seran la mare i el seu nadó.

Només podrem veure diverses balenes juntes quan la zona té gran aliment. Això fa que s'estableixin més temps juntes i que puguin viure en comunitat. Com ja sabem, la balena blava és un mamífer, per la qual cosa no té brànquies, sinó pulmons. És capaç de retenir aire i romandre a l'aigua sota 20 minuts. Un cop passat aquest temps, haurà de sortir a la superfície a agafar aire. Això fa que sigui un animal molt demanat per al seu albirament. No solen viure en profunditats, atès que necessiten sortir a respirar. És perfecte per a l'albirament des de vaixells.

Més enllà de la mida, la seva anatomia és molt particular: el cap és gran i aplanat amb forma d'U, posseeix dos espiracles per respirar i un raig visible que pot superar uns quants metres d'alçada; i l'aleta dorsal, situada cap a l'última cambra del cos, és petita i variable en forma. La gola presenta desenes de plecs ventrals (solcs extensibles) que us permeten expandir la boca quan s'alimenta. En lloc de dents, té barbes còrnies que pengen de la mandíbula superior i actuen com a filtre.

hi ha diverses subespècies amb diferències de mida i distribució: la de l'hemisferi nord (Balaenoptera musculus musculus), l'antàrtica (B. m. intermèdia, de més talla) i la pigmea (B. m. brevicauda) que habita sobretot a l'Índic i Pacífic sud. La coloració típica és gris blavosa clapada, amb ventre de vegades groguenc per diatomees, i aletes pectorals llargues i punxegudes; a més, hi ha registres de albiraments i troballes recents.

Les seves proporcions extremes vénen acompanyades de rècords fisiològics: el seu cor es pot acostar a kg 600, la capacitat pulmonar ronda els milers de litres, i la seva aorta és sorprenentment àmplia. Tot i així, la seva gola és estreta i no pot empassar preses grans; està perfectament adaptada a filtrar diminuts crustacis.

Balena blava: característiques, alimentació i reproducció

Alimentació i distribució de la balena blava

balena blava

A la seva dieta introdueix grans quantitats de kril i altres formes de vida més petites. El seu menjar preferit són els calamars i s'alimenten més quan són abundants. Poden menjar fins a 8.000 lliures de menjar cada dia sempre que poden (entre 3 i 4 tones en un dia d'alta disponibilitat, amb pics més grans en agregacions denses).

Alimentar un nadó balena és un treball força complet per a la mare, ja que és capaç de consumir entre 100 i 150 litres de llet al dia.

A l'existir tantes subespècies de balena blava, és normal confondre amb altres tipus de balenes si no és molt especialista en això. Normalment, l'àrea de distribució per la qual s'estén abasta l'oceà Atlàntic i el Pacífic. Algunes persones han identificat aquest animal a l'oceà Índic, encara que ja dic que poden ser equivocacions.

L'àrea de distribució d'aquest mamífer ha caigut enormement. Tant els hàbitats naturals com les condicions dels oceans en general han decaigut. Els mars estan molt contaminats i les balenes en pateixen les conseqüències. Anteriorment es distribuïen gairebé per tots els oceans del món.

La balena blava és, sobretot, una especialista en filtració de preses petites. S'alimenta mitjançant «envestides» (lunge-feeding): obre la boca davant d'un banc de kril, ingereix enormes volums d'aigua i després expulsa l'aigua amb la llengua a través de les barbes, retenint laliment. Encara que el kril és la seva base, captura de forma incidental petits peixos i calamars que es barregen als eixams.

La selecció de dieta varia amb la regió: a l'Atlàntic i el Pacífic nord consumeix diverses espècies de eufàusids (kril) i copèpodes, mentre que en aigües antàrtiques el kril de gel i el kril antàrtic dominen. Un adult pot ingerir desenes de milions d'individus de kril en un sol dia, cosa que equival a 1,5 milions de calories o més per mantenir el seu metabolisme.

L´estratègia d´alimentació també respon al cicle diari del kril. De dia, els bancs solen baixar, i les balenes farratgen a més de 100 metres de profunditat; de nit, quan el kril ascendeix, és comú veure alimentació prop de la superfície. Les immersions duradores de 10 a 20 minuts són freqüents, amb pauses en superfície per reoxigenar.

L'espècie és cosmopolita. Present a grans conques oceàniques, forma unitats poblacionals a l'Atlàntic nord, Pacífic nord, hemisferi sud i l'oceà Índic. La seva presència es concentra on el kril és abundant: afloraments, fronts oceànics i vores de gels estacionals. Moltes poblacions realitzen migracions entre zones fredes d'alimentació en estacions temperades/fredes i àrees més temperades on es reprodueix i cria, encara que també hi ha grups residents a regions productives de l'Índic.

A mar obert, solen veure's soles oa Parelles; de vegades, es formen agregacions temporals quan el menjar és especialment dens, amb desenes d'individus distribuïts a la mateixa zona d'alimentació. Donada la seva mida, els albiraments són inconfusibles: la bufa alta i recta, l'esquena allargada emergint i, abans d'una immersió profunda, la elevació de l'aleta cabal.

Reproducció i conservació

Observació de balena blava

Aquests animals tenen una temporada llarga per a la reproducció. A diferència d'altres peixos que tenen una època més curta, la balena blava comença l'època de reproducció des de finals de tardor i roman fins a l'hivern. Sobre el procés de cerca de parella no hi ha molta informació, per la qual cosa no podem descriure bé quin és el procés de seguici de parelles o si s'envien senyals per trucar-se els uns als altres. Probablement aquest és el mètode que puguin fer servir.

Les femelles maduren quan arriben a l'edat de 10 anys. Els mascles són una mica més tardans i necessiten de 12 anys per madurar. La femella podrà tenir criatures cada dos o tres anys. Encara que es diguin que són nadons o cries, una balena nounada pot mesurar perfectament 23 peus (7–8 m) de llarg i pesar fins 3 tones. No és una cosa que, precisament, puguem anomenar petit.

A causa dels impactes de l'ésser humà i el cicle de reproducció tan lent, l'estat de conservació de les balenes està en detriment. A mitjans de la dècada dels 60, les poblacions de balena van començar a baixar dràsticament. Avui dia, tan sols hi ha al voltant de 12.000 individus. Alguns especialistes pensen que hi poden haver més de 12.000 amagades per la resta de tots els oceans. Això es pot deduir perquè s'han concretat alguns albiraments a prop de la regió de l'Àrtic.

A la reproducció intervenen factors fisiològics molt exigents. La gestació es prolonga al voltant de 10–12 mesos i el part passa habitualment en aigües temperades. El balenat mama durant diversos mesos i pot beure centenars de litres de llet al dia, guanyant desenes de quilos diaris. El deslletament es produeix quan el jove ha duplicat la longitud aproximada de naixement i està llest per acompanyar la mare en migracions més llargues. La maduresa sexual pot variar segons població i talla (algunes femelles mostren maduresa a partir de longituds específiques), però en general passa durant la seva primera dècada de vida, i els intervals entre parts solen ser de dos a tres anys.

En termes de conservació, la balena blava està catalogada com A Perill a escala global a causa de la seva història de caça intensiva i de les amenaces actuals. Després de la prohibició internacional de la caça comercial, algunes poblacions mostren signes de recuperació lenta, encara que l'abundància general continua molt per sota dels nivells històrics i persisteixen pressions modernes que en limiten la recuperació.

Acció de l'ésser humà

Alimentació de la balena blava

Les balenes van ser a l'antiguitat animals molt comuns. El problema que tenen és que, en tenir una vida tan llarga (la seva esperança de vida frega els 80 anys), el seu cicle és molt llarg. Per poder reproduir-se necessiten entre 10 i 12 anys de maduresa i la femella només pot tenir cries cada dos o tres anys. Això fa que la reproducció sigui més lenta. Tot i això, els impactes ambientals sobre els mars i oceans augmenten diàriament. Aquests animals són cada cop més vulnerables i poc es pot fer sobre això.

Tot i així, hi ha molts esforços per conservar a aquests animals. Atès que l'ésser humà té especial interès en elles, això li ha costat un preu alt. El nombre d'exemplars de balena blava caçats era tan gran que se'n va haver de prohibir la captura en l'àmbit internacional, sobretot després de l'expansió de les flotes industrials. Encara que la seva caça estigui prohibida en aquests moments, amb el nombre tan baix d'exemplars els ha costat recuperar-se molt.

Tot i ser animals increïbles i molt coneguts, estan sent devastats per l'acció de l'ésser humà. Una altra prova més que estem destrossant tot allò que ens envolta. Espero que la balena es pugui recuperar i millorar les poblacions amb el pas del temps. Ens hem de concerciar sobre la importància d'aquests animals.

Les amenaces actuals inclouen diverses d'origen antròpic. Els xocs amb embarcacions en rutes de trànsit intens poden resultar mortals, i els emmallaments en arts de pesca provoquen lesions greus o la mort per esgotament. L'augment del soroll submarí (tràfic, sonars, prospeccions) interfereix amb les seves vocalitzacions de baixa freqüència, que són claus per a la comunicació a llarga distància, l'aparellament i, possiblement, l'orientació.

S'hi afegeixen perills difusos: la contaminació química (com els PCBs i altres compostos persistents) s'acumula a la cadena tròfica i pot afectar la fisiologia i la reproducció; i la presència de microplásticos a l'oceà fa que, en filtrar aigua i preses, ingerissin fragments plàstics. Models recents estimen que una balena pot ingerir desenes de milions de partícules en jornades intenses d'alimentació, equivalents a desenes de quilograms de material en casos extrems, especialment perquè molts fragments es troben ja dins de les preses.

El canvi climàtic altera la distribució i abundància del kril en modificar patrons de temperatura, salinitat i productivitat. Això pot desplaçar els millors llocs dalimentació i obligar les balenes a canviar rutes i temps migratoris, amb un cost energètic addicional. La gestió moderna de la conservació incorpora zones de reducció de velocitat per a flotes, ajustaments de rutes marítimes, campanyes de retirada d'arts fantasmes, reducció de sorolls i marcs internacionals de protecció.

En l'àmbit ecològic, els adults no tenen pràcticament depredadors naturals per la seva mida, encara que les orques poden fustigar i, en casos documentats, matar individus joves o debilitats. Els avaraments són poc comuns; quan passen, generen un important interès públic i requereixen coordinació per al seu maneig.

També destaca la seva comunicació acústica: emeten trucades potents i molt greus (per sota del llindar d'audició humana habitual), que viatgen enormes distàncies. Aquests senyals probablement serveixen per mantenir contacte, identificar congèneres i coordinar comportaments, i mostren variacions regionals que ajuden a reconèixer poblacions.

La millor eina per protegir la balena blava és el coneixement: delimitar àrees crítiques d'alimentació i reproducció, monitoritzar tendències d'abundància amb tecnologia acústica i albiraments i mantenir la cooperació internacional. Amb oceans més nets, rutes de navegació més segures i reducció del soroll, el seu Recuperació és viable.

La balena blava impressiona tant per la mida com pel delicat equilibri amb l'oceà: un gegant que depèn de diminuts crustacis, d'aigües productives i tranquil·les, de migracions mil·lenàries i d'una subtil comunicació. Protegir-la implica tenir cura de processos oceànics complets i, amb això, preservem la salut dels mars de què tots depenem.

balena-5
Article relacionat:
Rorquals i balenes albines: albiraments i troballes recents al món